Studie linkt E621 aan leverziekten en zwaarlijvigheid

Het veelgebruikte voedingsadditief mononatriumglutamaat (E621) of MSG is gelinkt aan obesitas en aandoeningen die worden geassocieerd met het metabool syndroom, waaronder leverziekten. Uit een nieuwe studie blijkt dat MSG de doorslaggevende factor is voor de ontwikkeling van obesitas.

Met een caloriearm dieet kan dit effect niet worden tegengegaan. Wel kan de ontwikkeling van leveraandoeningen op deze manier worden vertraagd. De studie is gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food.

Makoto Fujimoto en een internationaal team wetenschappers uit Japan, de Verenigde Staten en Italië deden onderzoek naar de gewichtstoename en de ontwikkeling van niet-alcoholische steatohepatitis bij muizen die MSG kregen toegediend. Eén groep muizen kreeg een caloriearm dieet, de andere groep kreeg reguliere voeding.

Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) is het uiterste spectrum van niet-alcoholische leververvetting en wordt gezien als veroorzaker van levercirrose. Door het toenemende aantal gevallen van obesitas is er een sterke stijging te zien van het voorkomen.

“Hoewel MSG te boek staat als een veilig voedingsadditief, zijn de effecten op kwetsbare groepen, interactie met andere medicijnen en effecten op chronische ontstekingsziekten en neurologische aandoeningen onbekend,” zei hoofdredacteur van het tijdschrift Sampath Parthasarathy van de University of Central Florida in Orlando. “De bevindingen van Fujimoto en zijn collega’s kunnen verstrekkende gevolgen hebben, omdat kinderobesitas wereldwijd een groot probleem is.”

Eerder kwamen wetenschappers van de Universiteit van North Carolina al tot de conclusie dat mensen die E621 eten een grotere kans hebben op zwaarlijvigheid dan mensen die de kunstmatige smaakstof vermijden. De studie verscheen in het tijdschrift Obesity.

De onderzoekers volgden 750 Chinese mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 40 tot en met 59 jaar. De grootste groep bereidde maaltijden zonder bewerkt voedsel. Ongeveer 82 procent van de proefpersonen voegde MSG toe aan de maaltijd. Deze groep bleek drie keer meer kans te hebben op overgewicht dan mensen die E621 niet gebruikten.

“De Amerikaanse voedselautoriteit FDA en andere gezondheidsorganisaties hebben geconcludeerd dat MSG veilig is,” zei hoofdonderzoeker Ka He. “Maar de vraag blijft: is het gezond?”

Deel dit soort wetenschappelijke onderzoeken zoveel mogelijk in je omgeving om druk uit te oefenen op de voedingsindustrie.

Bron: Eurekalert

Met dank aan onze bron: HealthBytes.me

VoorkomenIsBeterDanGenezen.com

THE-WEBSHOP.COM Uw webshop voor alles!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s